Wiskundewonder schenkt schilderij James Ensor

Topwiskundige Henry Crapo schenkt het schilderij De bekoring van Sint Antonius van James Ensor aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. De Canadese kunstliefhebber kocht het werk begin jaren zestig van een kunsthandelaar in Boston. Het schilderij is een belangrijke aanwinst voor de Ensorcollectie van het museum.

Worsten voor Sint Antonius

James Ensor schilderde De bekoring van Sint Antonius in 1927. Het schilderij toont de Egyptische monnik Antonius de Grote. Monsters en verleidelijke demonen bekoren hem. Naakte vrouwen zweven op wolken door de lucht en omringen de heilige. Een harlekijn probeert hem te verleiden met worsten. Maar Antonius zit onverstoorbaar met de Bijbel op zijn schoot. Aan de rand van het schilderij duiken maskers als duivels-uit-een-doosje op, wat het werk lichtjes sinister maakt.

Schilderij De bekoring van Sint Antonius van James Ensor

De nieuwe aanwinst: het schilderij De bekoring van Sint Antonius van James Ensor.

Zoals veel moderne kunstenaars schilderde Ensor dit onderwerp meermaals. Het karakter van dit werk is evenwel helemaal anders dan de eerste schilderijen en tekeningen (1887) die hij aan dit onderwerp wijdde.

Wie is de schenker Henry Crapo?

Henry Crapo (Detroit, 1932) is een topwiskundige en kunstliefhebber. Hij studeerde wiskunde aan het fameuze Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.). Na zijn studies verhuisde Crapo naar Ontario, Canada waar hij wiskunde doceerde aan de University of Waterloo. Daar verkreeg hij het Canadese staatsburgerschap. Vervolgens trok Crapo naar Frankrijk waar hij zich concentreerde op toegepast mathematisch onderzoek.

Sinds 2000 geniet hij van zijn pensioen in een rustig dorpje in het zuiden van Frankrijk. Maar de wiskunde kan hij niet loslaten. Jaarlijks besteedt hij met vakgenoten over de hele wereld enkele dagen aan het oplossen van verschillende wiskundige vraagstukken. Via een Antwerpse vakgenoot besloot Henry Crapo zijn Ensor aan het KMSKA te schenken.

Even in het restauratieatelier

De bekoring van Sint Antonius blijft momenteel nog even in het restauratieatelier voordat we het aan publiek tentoonstellen.

Wil je meer lezen over schenkingen aan het museum? Lees hier het verhaal over de schenking van Richard vander Linden.