Wat doen wij nu?

De medewerkers van het museum stellen zich voor! Zo krijgt u een blik op de bedrijvigheid achter de museummuren, in de aanloop naar het nieuwe museum.

Wie? Wim Claessen

Functie? Coördinerend technisch hoofdassistent/gebouwbeheerder

Hoe lang actief in het museum? 26 jaar

Wat doe je?

“Momenteel spendeer ik 80% van mijn tijd op de werf, de helft daarvan in vergaderingen die betrekking hebben op het masterplan. Ik ben daar voor het museum het aanspreekpunt voor de aannemer en Het Facilitair Bedrijf en volg afspraken in verband met de werf op. Daarnaast ben ik gebouwenbeheerder voor de museumsite en zie ik erop toe zie dat de delen van het gebouw en installaties die momenteel onder het beheer van het KMSKA vallen technisch perfect in orde zijn. Ik zorg er ook voor dat de aanwezigheidspermanentie op de werf gegarandeerd is. Indien nodig val ik zelf in. Ik coördineer ook nog de erfgoedbewakers die op andere locaties tewerkgesteld zijn.”

Wat is het leukste aan je job?

“De betrokkenheid bij de werf. De werf mee kunnen volgen vanaf de opstart tot waar we nu staan.”

Foto © Jacques Sonck

Het minst leuke?

“De stress, die is er vooral vanwege het gebrek aan tijd. Je wil alles heel goed doen maar moet prioriteiten stellen en kan daardoor niet alles afwerken zoals je wenst. Ik zou meer contact willen hebben met sommige medewerkers, maar daar is er jammer genoeg niet altijd tijd voor.”

Het leukste moment ooit?

“Voor een promotiefilmpje van Jongbloed! hebben we ooit opnames met mijn twee honden gemaakt in de Rubenszaal. Dat was een heel bijzonder moment.”

Het minst leuke?

“Elke kleine of grote calamiteit. Dat kan een klein defect aan een technische installatie zijn waardoor ze kort uitvalt, maar een paar jaar terug is er ook een brand geweest. Het geeft veel voldoening om bij te dragen aan de oplossing voor dergelijke problemen. Ik neem daarin ook graag mijn verantwoordelijkheid.”

Je lievelingskunstwerk?

“De Ark van Noah van Jan van Kessel I. Wanneer ik het in het depot passeer, kijk ik er altijd even naar. Kort weliswaar. Want om uitgebreid van kunst te genieten is er momenteel geen tijd.”

Blij dat je in een museum werkt?

“Natuurlijk, anders doe je dit niet zolang. We dragen de verantwoordelijkheid voor een collectie die onvervangbaar is. Ik verheug me nu al heel erg op de dag dat we weer opengaan en nog meer op de dag vóór we opengaan. Ik zie mezelf al door de zalen lopen, als het kan alleen. Alles hangt op zijn plaats en alle technische installaties doen hun werk. Waarschijnlijk zal nooit alles perfect zijn, maar ik verheug me er wel op. Dat zal een moment zijn waarop ik veel voldoening zal voelen.”

“Heel soms denk ik dat het fijn zou zijn een gewone nine-to-five job te hebben, waarvoor ik ’s avonds en in het weekend geen vervelende telefoons krijg. Maar ik denk dat ik het museum heel snel zou gaan missen.”

#HetTeam