Vijf vragen voor Voetvolk

Voetvolk is het dans- en performancegezelschap van choreografe/danseres Lisbeth Gruwez en componist/muzikant Maarten Van Cauwenberghe. Zij onderzoeken de bewegingstaal van het lichaam in verschillende vormen van extase. We stelden hen 5 vragen. 

Voetvolk, foto: Jesse Willems

Voetvolk, foto: Jesse Willems

1. Wat was jullie grootste creatieve mijlpaal – tot vandaag?

Voetvolk: “It’s going to get worse and worse and worse, my friend, uit 2012. Dat is niet alleen de voorstelling waarmee we (inter)nationaal zijn doorgebroken, het blijft – helaas? – ook de meest actuele. De volksdemagoog waaraan Lisbeth gestalte geeft, is vandaag helemaal terug van nooit echt weggeweest. Haar choreografie betekende bovendien het startpunt van onze trilogie van het extatische lichaam, die we nu afsluiten met We’re pretty fuckin’ far from okay.”

2. Welk verhaal willen jullie vertellen?

Voetvolk: “Ons werk is steeds een gesprek tussen het lijfelijke en het auditieve. Elk project ontspruit aan de dialoog tussen dans en muziek. We zijn al tien jaar artistieke sparringpartners. De contouren van de vorm staan min of meer vast, waardoor we inhoudelijk makkelijk kunnen pivoteren.”

"Lisbeth wil graag ooit een dansfilm maken, dus misschien moeten we hier al even polsen naar de beschikbaarheid van Nicolas Karakatsanis. Die is onbetaalbaar, dus we rekenen op zijn goodwill!"

– Voetvolk

3. Welke beeldende kunstenaar inspireren jullie?

“Te veel om op te noemen, dus doen we het toch: Caravaggio, Donald Judd, Franz Xaver Messerschmidt, Roland Topor, Bruce Nauman, FischliWeiss … en dan nog een fauvist naar keuze. Van hun werk blijven er niet zelden splinters hangen in dat van ons, zoals de expressieve koppen van Messerschmidt in AH/HA.”

Ottavio Leoni, Portret van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio, publiek domein

Ottavio Leoni, Portret van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio, publiek domein

4. Als je zou mogen kiezen, met wie zou je dan ooit nog willen samenwerken?

Voetvolk: “Meg Stuart, Michaël Borremans, Bob Dylan, … Lisbeth wil graag ooit een dansfilm maken, dus misschien moeten we hier al even polsen naar de beschikbaarheid van Nicolas Karakatsanis. Die is onbetaalbaar, dus we rekenen op zijn goodwill!”

5. Wat is jullie droom voor jullie Artist in Residency?

Voetvolk: “Het is een uitdaging om dans uit z’n theatercontext te halen, om eens buiten de schouwburg te treden en op die manier een nieuw publiek te bereiken. Een publiek dat – hopelijk – andere dingen ziet, op een andere manier.”