Vijf vragen voor Theater Stap

Theater Stap maakt voorstellingen – en sinds dit seizoen ook een tv-reeks – waarin mensen met een mentale handicap centraal staan. De authenticiteit van de spelers staat altijd voorop. De artistieke leiding van het gezelschap is in handen van Marc Bryssinck. We stelden hem 5 vragen. 

1. Wat was jullie grootste creatieve mijlpaal – tot vandaag?

Marc Bryssinck: “De grootste mijlpaal was wellicht onze oprichting in 1984-1985. Vanuit een grote fascinatie zochten de pioniers van Theater Stap naar een mogelijke essentie van theater met acteurs met een mentale beperking. Tien jaar later stelde het huis zich open en kwam een bonte stoet van externe theatermakers, choreografen en cineasten deze artistieke zoektocht verbreden. Meer dan dertig jaar later hebben we gelukkig nog geen eenduidig antwoord gevonden. Maar wel heel veel mooie theaterervaringen gedeeld met een groot publiek.”

Theater Stap, Beeld uit 'De bank', foto door Bert De Mulder

Theater Stap, Beeld uit 'De bank', foto door Bert De Mulder

2. Welk verhaal willen jullie vertellen?

Marc Bryssinck: “Wij nodigen met onze voorstellingen uit tot een andere kijk op het theater en bij uitbreiding de kunsten. Vanuit een geloof in de kwaliteiten van acteurs met een mentale beperking, met hun verbeelding centraal, hebben we een frisse invalshoek gevonden om in dialoog te gaan met de wereld.”

3. Welke beeldende kunstenaar(s) inspireert/inspireren jullie?

Links: Karel Appel, Vliegende man, KMSKA. Rechts: Jean Michel Basquiat, Per Capita, Landurige bruikleen aan het KMSKA

Links: Karel Appel, Vliegende man, KMSKA. Rechts: Jean Michel Basquiat, Per Capita, Landurige bruikleen aan het KMSKA

Marc Bryssinck: “Kunstenaars als Jean Rustin en Roger Ballen, die de mens in zijn schamelheid, kwetsbaarheid en excentriciteit tonen, aan de rand van de maatschappij. Schilders als Basquiat en Appel, die vanuit kleur en een kinderlijke onbevangenheid schijnbaar zonder opzet hun penselen volgen. Bram van Velde, die zich evengoed dienstbaar stelt aan de inspiratie van het moment, maar daarin de verstilling opzoekt.”

“Wij nodigen met onze voorstellingen uit tot een andere kijk op het theater en bij uitbreiding de kunsten.”

– Marc Bryssinck, Theater Stap

4. Als je zou mogen kiezen, met wie zou je dan ooit nog willen samenwerken?

Marc Bryssinck: “Met Alain Platel. Hij is van opleiding orthopedagoog, wat wijst op zijn humanistische drijfveer. Alain is a priori geïnteresseerd in de ontmoeting met de mens achter de performer. Zijn voorstellingen vertrekken bij de verbeelding en de hartstocht van de dansers. Ze zijn juist daardoor altijd universeel.”

5. Wat is jullie droom voor de komende 5 jaar in residency?

Marc Bryssinck: “Meer dan ooit willen we onze spelers bij de beeldende kunst betrekken. Zodat zij mee kunnen sturen waar ons ambassadeurschap naartoe zal gaan. We kunnen niet voorbij aan Ensor. Vooral De intrede van Christus in Brussel inspireert ons. De Stapspelers kijken uit naar verbindingen met andere Artists In Residence.”

Vanaf 10 september kan je op Eén de nieuwe fictiereeks Tytgat Chocolat bekijken met acteurs van Theater Stap. De reeks werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck.