Vijf vragen voor Dimitri Leue

Dimitri Leue is een televisie, theater- en boekenmaker die diep nadenkt over kunst, literatuur, de maatschappij, psychosociale thema’s, het milieu en veel meer. We stelden hem 5 vragen. 

1. Wat was je grootste creatieve mijlpaal - tot vandaag?

Dimitri Leue: “Het schrijven van een roman: Het Lortchersyndroom. Uiteraard heb ik na twintig jaar theater ook schitterende herinneringen aan vele voorstellingen. Toch is dit schrijven een werk geworden waar zoveel tijd en zoveel hart is ingekropen, dat ik niet anders kan dan hopen, dat ik hier heel veel mensen blij mee maak. Hen raak. Hen ontspan. Hen doe denken, voelen, trillen.”

2. Welk verhaal wil jij vertellen?

Dimitri Leue: “Artaud ging op zoek naar het onderbewuste. Het universele onbenoembare van de mens. Jung noemde het archetypes, aangeboren beelden in ons hoofd. Campbell toonde aan dat dezelfde oermythes voorkomen in heel de wereld. Ik droom ervan om oerverhalen te vertellen. Door dicht bij mezelf te blijven, mijn onderbewuste op te zoeken, wil ik trachten universeel te zijn. Door te schrapen onder mijn huid, wil ik bij anderen onder de huid kruipen. Door naar binnen te keren, me uiten. Met humor als glijmiddel, poëzie als azijn, fantasie als maltodextrine en oprechtheid als spierontspanner.”

"Door te schrapen onder mijn huid, wil ik bij anderen onder de huid kruipen. Met humor als glijmiddel, poëzie als azijn, fantasie als maltodextrine en oprechtheid als spierontspanner.”

– Dimitri Leue

3. Welke beeldende kunstenaar(s) inspireert/inspireren je?

Dimitri Leue: “Teveel namen. Ik heb niet echt een idool. Ik weet een boom met windels evengoed te waarderen als een Rubens. Een zadel met een stuur op verwart me evenzeer als een Rothko.”

Dimitri Leue, foto: Jesse Willems

Dimitri Leue, foto: Jesse Willems

4. Als je zou mogen kiezen, met wie zou je dan ooit nog willen samenwerken?

Dimitri Leue: “Met de wolkenmeter of met de kakmaker of met de nachtmerrietemmer.”

5. Wat is jouw droom voor de komende 5 jaar in residency?

Dimitri Leue: “Een museum is een droom. Beelden wisselen elkaar af, thema’s herhalen zich. Verlangens, verdriet, frustraties, liefde, dood,… In de stilte tussen het geschuifel door, hoor je de kunstenaar spreken. Ik wil een verwarrende beeldentocht tonen vol schoonheid, poëzie, humor, verf en marmer. Ingekaderde nachtgedachten. Een stem van terpentijn die illusies danst. De restaurateur die zijn ziel restaureert door te verdwijnen in meesterwerken. Ik zou heel graag één groot project doen om deze droom op scène te brengen. En eventueel ook nog enkele andere kleinere projecten. Bovenal wil ik heel graag samenwerken met de andere residenten.”