Start gevelrestauratie

Begin april 2018 gaat de gevelrestauratie van start. Alle gevels van het museumgebouw en de verschillende gevelsculpturen worden gerestaureerd. Daarnaast zullen de mozaïekvloeren aan de voorzijde vernieuwd worden.

Fasering van de restauratiewerken

De restauratiewerken starten aan de zuidgevel van het museumgebouw. Vervolgens zijn de noord- en westgevels aan de beurt. Eindigen doen we met de oostgevel. Per gevel wordt zes maanden gewerkt, de verschillende fases zullen dus overlappen.

Het museumgebouw bevat verschillende gevelsculpturen die in ere hersteld worden. Het beeldhouwwerk moest duidelijk maken wat de functie van het gebouw was. Zo staan in de loggia portretbustes van elf belangrijke Antwerpse, Vlaamse en Europese beeldende kunstenaars onder wie Michelangelo, Rafael, Jordaens en Rembrandt.

De schilder Anthony van Dyck van Antoine-Joseph De Rasbourgh (Foto Karin Borghouts)

Op de zijgevels stellen grote vrouwenfiguren de belangrijkste periodes van de kunstgeschiedenis voor. Aan de zuidgevel zijn de gotische en de moderne Vlaamse kunst weergegeven, aan de noordkant de Egyptische en Byzantijnse kunst.

Links: De moderne Vlaamse kunst van Jan Frans Deckers - Rechts: De Vlaamse gotiek van Frans Joris

Het museumgebouw dateert van 1890 en is een ontwerp van de architecten Jacques Winders en Frans Van Dijk.