Raad van Bestuur vzw KMSKA is voltallig

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zocht sinds maart naar vier onafhankelijke bestuurders om zijn raad van bestuur aan te vullen. Die zijn nu officieel aangesteld door de Algemene Vergadering van de nieuwe vzw KMSKA. Daarmee is de raad van bestuur voltallig.

Op 22 maart 2019 vond de oprichting van de vzw KMSKA plaats. Tijdens de oprichtingsvergadering werden de eerste zeven leden van de nieuwe Raad van Bestuur aangesteld. Die leden werden voorgedragen door de Vlaamse Regering, met als voorzitter Luk Lemmens. Naast deze zeven leden werd de zoektocht naar vier onafhankelijke bestuurders gestart via een open oproep.

De open oproep resulteerde in 62 interessante kandidaturen. De Algemene Vergadering selecteerde de vier bijkomende bestuurders: Dirk Bulteel, Ingrid Gonnissen, Virginie Lietaer en Dirk Vandekerckhove.

“We waren aangenaam verrast door de grote respons op de oproep. Het bewijst dat het KMSKA zelfs tijdens deze periode van verbouwing in de hoofden en harten leeft. Niet enkel omwille van het aantal kandidaturen was de keuze moeilijk maar zeker ook omwille van de hoge kwaliteit ervan. Bij de selectie hielden we vooral rekening met de complementariteit op de reeds aangestelde leden van de Raad van Bestuur. Met deze volledige Raad van Bestuur zet het KMSKA de nodige stappen om er in de toekomst te staan als museum van Europese topklasse.”

– Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw

Leden van de Raad van Bestuur EVA vzw KMSKA

Voorgedragen vanwege de Vlaamse Gemeenschap
Luk Lemmens (voorzitter)
Caroline Bastiaens (ondervoorzitter)
Jan Braeckmans
Lara Paemen
Guy Peeters
Ingrid Stevens
Mark Tijsmans

Onafhankelijke bestuurders aangesteld door de Algemene Vergadering
Dirk Bulteel
Ingrid Gonnissen
Virginie Lietaer
Dirk Vandekerckhove

Wie zijn de onafhankelijke bestuurders?

Dirk Bulteel kent de ondernemingswereld als geen ander. Hij begon zijn carrière in de scheepsbouw, maar stond liever aan de kant van de dienstverlening. Als directeur Belangenbehartiging van VOKA staat Bulteel midden in het veld. Bij VOKA zelf kan hij zijn liefde voor de kunst kwijt als coördinator van de KunstKamer. Daarnaast is hij lid van verschillende kunstverenigingen. Dirk Bulteel weet dus perfect hoe kunst en ondernemerschap te verenigen zijn.

Ingrid Gonnissen won in 2018 de Data News award als ICT Woman of the Year. Geen wonder, want ze stond jarenlang aan het hoofd van de Belgische vestiging van printergigant Xerox. Later volgden enkele jaren in het directiecomité bij Orange. Ingrid Gonnissen koppelt 30 jaar ervaring in de B2B-wereld aan actieve coaching en advies voor verschillende bedrijven. Als fervente netwerker gelooft ze in de mogelijkheden van het 5G gsm-netwerk voor het delen van informatie.

Virginie Lietaer koos na haar rechtenstudies meteen voor London als uitvalsbasis. Na enkele jaren bedrijven juridisch te hebben bijgestaan, stapte ze over naar de grondstoffensector. Ook bij het beursgenoteerde Nyrstar is Lietaer als General Counsel & Secretary General vooral bezig met de juridische kanten van het bedrijf. Nyrstar heeft takken over de hele wereld, van België tot Australië en de Verenigde Staten. Virginie Lietaer wil het KMSKA dan ook vooral bijstaan in de uitvoering van zijn internationale ambities.

Contentstrateeg Dirk Vandekerckhove kan terugkijken op een goedgevulde carrière in de Belgische media. Van o.a. De Tijd tot Mediafin, en van Roularta tot Mediahuis vandaag, overal drukt hij zijn stempel op de contentmarketing. Een nieuw verhaal schrijven voor het KMSKA, daar werkt hij graag aan mee. Met Dirk Vandekerckhove aan boord zal het museum de wegen van creatieve storytelling voluit bewandelen.