Manfred Sellink geeft toelichting aan koningspaar

In aanloop naar de Bruegeltentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum in Wenen bezocht het koningspaar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). KMSKA-Directeur Manfred Sellink, die mee de Bruegeltentoonstelling samenstelde, gaf een toelichting bij het schilderij van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

Het beroemde schilderij van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude uit de collectie van het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh wordt momenteel gerestaureerd in het KIK. Maandag 11 juni 2018 kreeg het meesterwerk bezoek van Koning Filip en Koningin Mathilde om de voortgang van de restauratie te bekijken. Manfred Sellink gaf een toelichting bij het schilderij.

Foto © KIK-IRPA, Brussel

De restauratie moet af zijn na de zomer. Vanuit het KIK reist het Schilderij door naar Wenen, waar het één van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling van Bruegel in het Kunsthistorisches Museum. Die tentoonstelling is op 1 oktober 2018 het startschot voor de internationale festiviteiten rond de 450ste verjaardag van de dood van Pieter Bruegel de Oude. De koning zal de tentoonstelling samen met de Oostenrijkse Bondspresident plechtig inhuldigen.

Foto © KIK-IRPA, Brussel

De Dulle Griet is een van de meest geliefde schilderijen in ons land. Het stelt een drukbevolkt landschap voor, met de hel in de achtergrond, en op de voorgrond een menigte rare wezens. De hoofdpersoon is Dulle Griet, een toornige feeks, die in een omkering van de gevestigde sociale orde een bonte stoet van vrouwen op strooptocht door de Hel leidt.