Uitstel van opening

De werkzaamheden aan het nieuwe museum worden uitgebreid met extra projecten. Zo start in 2018 de gevelrenovatie en de tuinaanleg. Omdat niet enkel de extra projecten in de planning opgenomen moeten worden maar ook een aantal deeldossiers zoals ICT, security, klimaatregeling,… bijkomende aandacht vereisen, wordt de openingsdatum van september 2019 uitgesteld. Een nieuwe datum is voorlopig niet gekend. Die wordt samen met de bouwheer, architecten en aannemers bepaald.

De uitvoering van het masterplan werd in 2011 opgestart. Er werden inmiddels bijkomende projecten toegevoegd die geen deel uitmaakten van het oorspronkelijke plan. Zo maakte de Vlaamse Overheid ondertussen bijkomende middelen vrij voor de renovatie van de gevel, de aanleg van de tuin, de museale inrichting, de inrichting van de kantoren en de bouw van een laadplatform voor kunstwerken. Ook de ICT en security-dossiers werden herzien en aangepast aan de huidige noden.

De integratie van de bijkomende en gewijzigde projecten binnen de huidige planning is onmogelijk. De klimaatregeling moet in een stabiele omgeving getest kunnen worden om een optimale bewaring van de topstukken te garanderen.

De nieuwe timing wordt bepaald in overleg met alle betrokken partijen. Voor het KMSKA primeert het garanderen van een optimale bezoekersbeleving.

Dakkoepels KMSKA - Het nieuwe museum

Dakkoepels: Het dak van het verticale museum wordt afgewerkt met 198 dakkoepels bekleed met witte pvc. Deze koepels zorgen ervoor dat er Noorderlicht verspreid wordt in de zalen.

De museumwerking ligt ondertussen niet stil. Belangrijke bruiklenen reizen als ambassadeurs naar de belangrijkste musea in de wereld. Tegelijk werkt KMSKA in het binnenland samen aan grote tentoonstellingsprojecten. Talrijke kunstwerken worden met het oog op de heropening gerestaureerd en de museummedewerkers werken aan een optimale bezoekersbeleving in het nieuwe museum.