Een schitterende gevel

Heb jij het al gezien? De gevelstelling aan de kant van de Schildersstraat is weg. En wat een metamorfose! Door de grondige reiniging zie je nu opnieuw de oorspronkelijke kleur van de steensoort.

In de stellingen

Sinds april 2018 staan de museumgevels in de stellingen. Architectenbureau Karel Breda, gespecialiseerd in restauratie van gebouwen, neemt het gebouw minutieus onder handen. Zij reinigen, conserveren en herstellen de gevels waar nodig.

Karel Breda voltooide de restauratie van de museumgevel aan de kant van de Schildersstraat en brak de steigers aan deze gevel af. Resultaat: een schitterende gevel in lichtroze en -gele tinten met gerestaureerde sculpturen.

De gerestaureerde gevel aan de kant van de Schildersstraat.

Veelkleurig museum

Het gebouw zag er vrij grijs en eentonig uit. Maar dit was oorspronkelijk niet het geval. In 1890, bij de bouw van het museum, gebruikten ze verschillende steensoorten. Zo is de sokkel van het hele gebouw bekleed met blauwe hardsteen (arduin) en zijn de meeste beelden van een lichtroze Franse Euvillesteen.

Meer weten?

In het artikel Focus op de gevels geven de indrukwekkende 19de-eeuwse sculpturen die de museumgevels sieren hun geheimen prijs.