Artiest

Theater Stap

Theater Stap maakt voorstellingen waarin mensen met een mentale handicap centraal staan. De authenticiteit van de spelers staat steeds voorop. De artistieke leiding is in handen van Marc Bryssinck.

  • Professioneel theater- en dansgezelschap
  • Gebracht met mensen met een mentale beperking
  • Speelt voorstellingen in het professionele circuit in binnen- en buitenland
  • Wordt sinds 1997 geleid door Marc Bryssinck

 

Een andere kijk

“We willen met onze voorstellingen uitnodigen om anders te kijken naar theater – en bij uitbreiding de kunsten. Vanuit een geloof in de kwaliteiten van acteurs met een mentale beperking. En door hun verbeelding centraal te plaatsen. Vanuit deze frisse invalshoek gaan we in dialoog met de wereld.”

Fanfarekostuums

“De Stappers kunnen ons beroeren als ze een tas koffie drinken of een breiwerk opzetten. Op het toneel wordt zo’n kleine ogenschijnlijk banale handeling een existentieel gebaar met grote overgave. Maar evengoed voeren zij in fanfarekostuums een heidense onbehouwen en bijna spastische dans op die weerzin opwekt. In hun spel verbinden ze schijnbaar moeiteloos twee uitersten: het verhevene en het vulgaire.”

De Intocht

”Zoveel werken inspireren ons, maar één kunstenaar steekt er met kop en schouders bovenuit: James Ensor. En dan vooral het werk De intocht van Christus te Brussel. Onze voorstelling het ‘Ensor Concours 2021’ kwam hieruit voort. Dimitri Leue, ook Artist in Residence, stond in voor de presentatie. Fijn dat het KMSKA deze kruisbestuiving mogelijk maakt. We kijken ook uit naar verbindingen met andere Artists in Residence.”

Kinderlijke onbevangenheid

“Buiten de collectie van het KMSKA raak ik geïnspireerd door het werk van kunstenaars als Jean Rustin en Roger Ballen. Zij tonen de mens aan de rand van de maatschappij in al zijn schamelheid, kwetsbaarheid en excentriciteit. Schilders als Basquiat en Appel volgen dan weer schijnbaar zonder opzet hun penselen vanuit kleur en een kinderlijke onbevangenheid. En Bram van Velde. Hij stelt zich evengoed ten dienste van de inspiratie van het moment, maar zoekt daarin de verstilling op.”

Mens achter performer

“Ik zou graag eens samenwerken met Alain Platel. Hij is van opleiding orthopedagoog en a priori geïnteresseerd in de mens achter de performer. Zijn voorstellingen vertrekken vanuit de verbeelding en hartstocht van de dansers en zijn daardoor altijd universeel.”

Volgende ‘Stappen’

“We willen de Stappers meer dan ooit betrekken bij de beeldende kunst. Zo kunnen ze ons ambassadeurschap voor het KMSKA mee richting geven.”