The Renovation

The 19th-century museum building in Antwerp’s Zuid (South) area was in need of complete renovation, and the work commenced in 2011. Get caught up in the design, meet the builders and take a look at the museum site through the lens of our photographer.

Technical installations The technical installations will be housed in the two small patios at the front. This will also free up extra space in the 19th-century building.

Passageway Here you will be able to walk from one side of the vertical museum to the other. This corridor will be positioned in the wall between the Rubens room and the Van Dyck room, but will not be visible.

U-shaped upper gallery At the top of the vertical museum, there will be a large, daylit gallery with three voids that allow daylight to penetrate through to the lower floors.

Highest room The new museum volume creates space for some ten rooms in all shapes and sizes. One room will be an impressive 14-metres high.

Two worlds,
one building

A new museum volume, the vertical museum, is currently rising up in the historic building’s former patios or courtyards. This will house ten modern rooms – high and low, large and small, light and dark – which will create a brand new experience. At the same time, the original route in the existing building will be re-established. The new museum will not be visible from the old, and vice versa, thus making space for two different worlds within a single building.

Nieuwe museum 3D render
  1. Technical installations The technical installations will be housed in the two small patios at the front. This will also free up extra space in the 19th-century building.

  2. Passageway Here you will be able to walk from one side of the vertical museum to the other. This corridor will be positioned in the wall between the Rubens room and the Van Dyck room, but will not be visible.

  3. U-shaped upper gallery At the top of the vertical museum, there will be a large, daylit gallery with three voids that allow daylight to penetrate through to the lower floors.

  4. Highest room The new museum volume creates space for some ten rooms in all shapes and sizes. One room will be an impressive 14-metres high.

Find out about the architects who designed this Masterplan

The vertical museum takes shape

A time-lapse sequence shows how the steel structure of the vertical museum is taking shape in the patios of the existing building.

Watch the film

 

The design

Take a look at the simulations of the new and restored museum rooms, public spaces, library, and more made by KAAN architecten. They will give you an idea of what the new museum will look like.

 
  • Simulatie van het verticale museum

    Eén van de benedenzalen in het nieuwe verticale museum. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Doorsteek van de ene zijde van het verticale museum naar de andere zijde. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Een zicht op de U-vormige bovenzaal. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    In het nieuwe museumvolume zal er een mix zijn van grote en kleine zalen. KAAN Architecten

  • Simulatie Rubenszaal

    De Rubenszaal van het museum krijgt opnieuw zijn originele kleur. KAAN Architecten

  • Simulatie van een zaal in het 19de-eeuwse gebouw

    De oude rondgang in het bestaande gebouw wordt in ere hersteld. KAAN Architecten

  • Simulatie van een zaal in het 19de-eeuwse gebouw

    De oude rondgang in het bestaande gebouw wordt in ere hersteld. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Eén van de benedenzalen in het nieuwe verticale museum. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Een zicht op de U-vormige bovenzaal. Het plafond bestaat uit lichtkoepels die het daglicht binnen laten. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Een zicht op de U-vormige bovenzaal. KAAN Architecten

  • Stairway to heaven

    Een lange trap verbind de verschillende verdiepingen van het verticale museum met elkaar. KAAN Architecten

  • Stairway to heaven

    Een zicht op de trap van op de bovenste verdieping van het verticale museum. KAAN Architecten

  • Gouden gang

    Net onder de lange museumtrap komt er een gouden gang waarin bezoekers de confrontatie kunnen aangaan met één kunstwerk. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    Een tussenverdieping in het verticale museum. Het daglicht wordt met een vide naar de onderliggende zalen geleid. KAAN Architecten

  • Simulatie van het verticale museum

    De vides die het daglicht naar beneden leiden, zorgen voor een mooi uitzicht voor de bezoekers. KAAN Architecten

  • Render of the vertical museum

    Eén van de benedenzalen in het nieuwe verticale museum met achteraan een lift voor bezoekers. KAAN Architecten

  • Dwarsdoorsnede

    Een dwarsdoorsnede van het verticale museum. Dankzij dit nieuwe museumvolume neemt de tentoonstellingsruimte toe. KAAN Architecten

The builders

You cannot renovate a museum overnight. There are a large number of people involved, from the architects, to the principal, to the builders. At a later stage, these will be joined by a scenographer and a museum garden designer.
Meet our ‘partners in construction’.

Flemish Government

The museum is an institution run by the Flemish Government, which acts as the principal in this exceptional renovation project.

“When you walk through the museum during the construction phase, you can tell that it’s going to be incredible. I am greatly looking forward to the day that we can throw open the doors.” - Sven Gatz, Flemish Minister for Culture

Fund for Cultural Infrastructure

The Fund for Cultural Infrastructure acts as the client for the renovation of the museum, which is owned by the Flemish Community. In 2003, the Fund issued an open call for tender for the Museum Master Plan and awarded the contract to the design by KAAN Architects. It also coordinated the procurement of and the awarding of the contract to the contractor.

“I’m staring at a painting by Per Kirkeby and I’m thinking: whilst there’s no inherent creativity in a brick, bricks are extremely useful for implementing creativity.” - Philip Bogaert, Fund for Cultural Infrastructure

Facilitair Bedrijf Agency

The Facilitair Bedrijf follows up the museum construction project and provides the necessary support.

As the senior civil servant, Willy Peeters coordinates and controls everything that happens on site. Nathalie Vandebrouck is the study project leader. She prepares for the works, which involves looking at design studies and specifications, and supervising the awarding of contracts.

“It is wonderful to see the steel structure of the vertical museum rising up from within the building.” - Willy Peeters, Senior Civil Servant

KAAN Architecten

The Master Plan and the design for the renovation and expansion of the museum is a project being run by the Rotterdam-based architectural practice KAAN Architecten. The firm comprises an international team of architects, urbanists, engineers and graphic designers who work under the leadership of Kees Kaan, Vincent Panhuysen and Dikkie Scipio.

 

Photo: Casper Rila

“We want to conserve this impressive 19th-century building as much as possible, so that you can once again experience the old museum as it used to be, whilst also being offered an equally strong but totally different spatial experience in the new vertical museum.” – Dikkie Scipio, Architect

Contracter Artes Roegiers

Artes Roegiers is the contractor charged with implementing the museum’s Master Plan. The first phase chiefly consisted of demolition works, including the demolition of an atomic bomb-proof vault, and asbestos removal. In the second phase, the focus is on constructing the new vertical museum and restoring the 19th-century museum rooms.

“The most beautiful building site in the country is the only one that also houses a valuable art collection in the very place where our works are in progress. This makes it truly unique, but also highly complex." - Geert Rondelez, Project Leader Artes Roegiers

Join the site photographer

Photographer Karin Borghouts is documenting all the different stages of the renovation process, right up to the moment that the museum re-opens. Her images show a museum in a state of profound transformation.

 
  • Staalstructuur

    In de voormalige patio’s van het oude museumgebouw wordt de staalstructuur van het gloednieuwe museumvolume geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur

    In de voormalige patio’s van het oude museumgebouw wordt de staalstructuur van het gloednieuwe museumvolume geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur

    In de voormalige patio’s van het oude museumgebouw wordt de staalstructuur van het gloednieuwe museumvolume geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Mock-up lichtkoepel

    Mock-up van een lichtkoepel, waarvan er uiteindelijk 198 in het dak zullen worden geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur

    Een van de onderste zalen van het verticale museum. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur in 3D

    Een 3D-tekening van de staalstructuur die momenteel geplaatst wordt. Foto: Karin Borghouts

  • Stalen liggers

    Een torenkraan brengt de stalen liggers in het museum en tilt ze op naar de juiste hoogte. Van op een hoogtewerker bevestigen de arbeiders ze aan elkaar. Foto: Karin Borghouts

  • Doorsteek

    Bovenaan links is een opening in de wand afgedekt met isolatieplaatsen. Daar komt een doorsteek die dit deel van het verticale museum met het achterliggende deel zal verbinden. Foto: Karin Borhouts

  • Locatie personenliften

    Deze uitsparing in de grond is voorzien voor de plaatsing van personenliften. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur technische installaties

    Ook in de twee kleinere patio’s zal een staalstructuur worden geplaatst om de technische installaties, die hier een plek krijgen, te kunnen dragen. Foto: Karin Borghouts

  • Locatie goederen- en personenlift

    In deze betonvloer is een uitsparing gemaakt voor de toekomstige goederen- en personenlift. De isolatieplaten bovenaan links bedekken de deuropening die gemaakt is voor die lift. Deze lift zal o.a. ook gebruikt worden om kunstwerken te transporteren. Foto: Karin Borghouts

  • Zijgevel in de steigers

    De volledige zijgevel van het museum staat in de steigers. Deze stelling is 90 meter lang en 26 meter hoog. Foto: Karin Borghouts

  • Eerste bouwlaag

    Om te beginnen wordt in elke patio een eerste bouwlaag geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Staalstructuur

    In de voormalige patio’s van het oude museumgebouw wordt de staalstructuur van het gloednieuwe museumvolume geplaatst. Foto: Karin Borghouts

  • Liggers

    De lengte van de liggers varieert tussen 2,5 en 16 meter. Het gewicht is afhankelijk van die lengte en het type ligger en varieert tussen 100 en 3500 kg. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Om de sierlijsten makkelijk te kunnen verwijderen moest de aannemer eerst een stelling plaatsen die de volledige breedte van de museumzaal omvat. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    De verschillende delen van de sierlijsten worden op 1 plaats verzameld en geordend op vorm. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Dit procédé herhaalt zich tot de volledige sierlijst langs deze zijde van de museumzaal weg is. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Eenmaal genummerd draagt een arbeider de stukken sierlijst naar een plek waar ze veilig opgeborgen worden. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Arbeiders slijpen de verschillende onderdelen van de monumentale sierlijsten één voor één uit. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Eenmaal genummerd draagt een arbeider de stukken sierlijst naar een plek waar ze veilig opgeborgen worden. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    Eenmaal genummerd draagt een arbeider de stukken sierlijst naar een plek waar ze veilig opgeborgen worden. Foto: Karin Borghouts

  • Sierlijsten

    De verschillende delen van de sierlijsten worden op 1 plaats verzameld en geordend op vorm. Foto: Karin Borghouts

  • Patio's

    De patio werd eerst vol stellingen gebouwd die de in stukken geslepen betonnen dakconstructie dragen. Foto: Karin Borghouts

#TheRenovation