Artists in Residence

Het museum gaat de komende vijf jaar in zee met twintig ‘Artists in Residence’. Zij gaan op hun eigen manier aan de slag met de museumwerking en -collectie.

De 20 residenten

Jong geweld en gevestigde waarden met een grote drive en de nodige wanderlust. Zij zullen zich de komende jaren laten inspireren door de collectie en de museumwerking om tot eigen producties te komen. Nieuwe verhalen in woorden, klanken, stiltes en beweging.

Admiral Freebee

Een singer-songwriter met een enorme fascinatie voor James Ensor.

admiralfreebee.be

Foto: Rinus Van de Velde

 

Het Zesde Metaal

De band van Wannes Cappelle, Tom Pintens, Filip Wauters, Tim Van Oosten & Robin Aerts. Samen zetten zij het West-Vlaams opnieuw op de kaart.

hetzesdemetaal.be

Foto: Jesse Willems

 

Het KMSKA nodigde Het Zesde Metaal uit om te verdwalen in zijn collectie. Het resultaat is een album met poëtische verhalen en instrumentale songs. De band vond inspiratie bij enkele absolute meesterwerken uit onze collectie. Vooral dan in de verhalen achter de schilderijen.

Lisaboa & Kuiperskaai

Het theatercollectief van Romy Luise Lauwers, Oscar van der Put, Lisaboa Houbrechts &  Victor Lauwers maakt voorstellingen met performance, muziek, choreografie, literatuur en beeldende kunst.  Scherpzinnig, gedurfd en boordevol energie.

kuiperskaai.com

Foto: Jesse Willems

 

Peeping Tom

Internationaal danstheater met choreografen Gabriela Carrizo & Franck Chartier. Peeping Tom creëert magische universa waarin realisme en surrealisme elkaar vinden.

peepingtom.be

Foto: Jesse Willems

 

Benjamin Verdonck

"Ik hou van kunst die werkelijkheid vormgeeft, meer dan andersom." Benjamin Verdonck

Acteur, theatermaker, schrijver en beeldend kunstenaar. Hij brengt kunst naar de openbare ruimte en een breed publiek.

benjamin-verdonck.be

Foto: Jesse Willems

 

 

Lees het interview met Benjamin Verdonck

Bernard Dewulf

"Kunst is een onlosmakelijk onderdeel van mijn bestaan." Bernard Dewulf

Dichter, columnist, journalist en dramaturg. Hij vulde reeds verschillende essaybundels over schilderkunst en ervaart kunst als een onlosmakelijk onderdeel van zijn bestaan.

Foto: Jesse Willems

Robin Verheyen

Jazzcomponist en –saxofonist die  in New York woont. Hij eelt het podium met tal van jazzlegendes en richtte met Tom Barman TaxiWars op. Verheyen probeert oude en nieuwe muzikale invloeden met elkaar te verbinden.

robinverheyen.be

taxiwars.be

Foto: Jesse Willems

Sarah Carlier

Singer-songwriter. Ze schreef haar eerste composities toen ze 16 was. Carlier toont op elegante wijze aan dat een culturele mix van muziekstijlen erg geslaagd kan zijn.

Foto: Jesse Willems

Tom Van Dyck

Acteur, scenarist, regisseur en producent. Hij richtte samen met zijn vrouw Alice Reijs productiehuis Toespijs op.

Foto: Jesse Willems

Tutti Fratelli

Sociaal-artistieke werkplaats waar kunstenaars en kansengroepen samen voorstellingen creëren onder leiding van Reinhilde Decleir. Verbeelding, woord en speler zijn de vertrekpunten van iedere voorstelling.

tuttifratelli.be

Foto: Jesse Willems

Bad van Marie

Collectief voor beeldend ervaringstheater onder de artistieke leiding van Peter Boelens. Bad van Marie wil zijn kijkers graag doen nadenken. Over zichzelf, maar ook over de maatschappij

badvanmarie.be

Foto: Jesse Willems

 

Scherzi Musicali

Ensemble van jonge zangers en instrumentalisten die aan de slag gaan met oude muziek onder leiding van Nicolas Achten. Schezi Musicale gaan aan de slag met 17de-eeuwse meesterwerken die in de vergetelheid zijn beland.

scherzimusicali.be

Foto: Jesse Willems

 

Goeyvaerts Trio

Strijkerstrio met Kris Matthynssens (altviool), Kristien Roels (viool) en Pieter Stas (cello). Zij spelen enkel moderne en hedendaagse composities.

stringtrio.net

Foto: Jesse Willems

 

Dimitri Leue

Televisie, theater- en boekenmaker die diep nadenkt over kunst, literatuur, de maatschappij, psychosociale thema’s, het milieu,…

Foto: Jesse Willems

 

Lees het interview met Dimitri Leue

STUFF.

Instrumentaal collectief dat een cross-over brengt van hiphop, pop, jazz, future funk beat & elektronica. V.l.n.r. Joris Caluwaerts, Lander Gyselinck, Menno Steensels, Dries Laheye, Andrew Claes.

Stuffisthebandname.com

Foto: Jesse Willems

Bekijk de live sessie van STUFF. op de museumwerf

Voetvolk

Dans –en performancegezelschap van choreografe/danseres Lisbeth Gruwez en componist/muzikant Maarten Van Cauwenberghe. Voetvolk onderzoekt de bewegingstaal van het lichaam in verschillende vormen van extase.

voetvolk.be

Foto: Jesse Willems

Lees het interview met Voetvolk

Componist, tekstschrijver, zanger en beeldend kunstenaar. Carlens is de drijvende kracht achter het collectief Zita Swoon Group dat interdisciplinaire en interculturele artistieke producties maakt vanuit van originele muziek.

zitaswoongroup.be 

Foto: Jesse Willems

Oltremontano

Historisch blazersensemble onder de artistieke leiding van Wim Becu. Oltremontano onderzoekt de historiek van blaasinstrumenten en spoort vergeten en onuitgegeven muziekaal erfgoed op.

oltremontano.com

Foto: Jesse Willems

Oltremontano onderzoekt de muziekinstrumenten op het drieluik van Hans Memling.

Theater Stap

Professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale handicap centraal staan. De producties van Theater Stap worden gerealiseerd met passie en vakmanschap. De authenciteit van de spelers staat altijd voorop. De artistieke leiding van het gezelschap is in handen van Marc Bryssinck

Lees het interview met Marc Bryssinck van Theater Stap

Iris Bouche

Choreografe & docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zij bestudeert bestudeert de mogelijkheden van inclusiedans, voor dansers met en zonder beperking.

Foto: Jesse Willems

#ArtistsInResidence